Artjärven ala-asteilla vetämäni kuvataidepäivät olivat osa lukuvuodelle (2005-2006) valittua teemaa tiede, taide ja turvallisuus. Halusin tutustuttaa oppilaat ympäristö- ja siihen sisältyvään tilataiteeseen, jotka koulun taidekasvatuksen puitteissa pääsevät vähemmän esille. Toisaalta myös koulun haltuunotto tilana ja koulualueen käyttäminen osana taideteosta kiehtoivat.
Projektin tavoitteena oli tutustuttaa oppilaat ympäristötaiteeseen, saada heidät huomaamaan sitä lähiympäristössään ja myös itse toteuttamaan ympäristö/tilateos. Valitsin projektin teemaksi majat, jotka toimivat linkkinä leikin ja nykytaiteen välillä. Toisaalta myös oppilaiden ikä (nuorimmat olivat esikoululaisia, joille majat leikkiä, vanhimmat 6.luokkalaisia, jotka eivät enää leiki majoilla) ohjasi teeman valintaan.
Toteutus
Maja-projekti kesti alimpien luokkien kohdalla päivän, 5.-6.-luokkaliset viettivät majojen parissa kaksi päivää, osa (kuuleman mukaan) on jatkanut majanrakennusta pidempäänkin. Päivän aluksi pidin lyhyen esitelmän ympäristötaiteesta, johon olin valinnut kuvaesimerkkejä lähialueilta ja oppilaiden mahdollisesti tuntemilta taiteilijoilta (esimerkiksi Miina Äkkijyrkän peltilehmät, Äkkijyrkkä asunut Artjärvellä ja paikallisessa pankissa on häneltä lehmäveistos). Keskustelimme teoksien tunnelmista, käytetyistä materiaaleista ja suhteesta ympäristöön. Oppilaat kertoivat myös kokemuksistaan ja teoksista, joita olivat nähneet. Esitelmän toisessa osassa näytin nykytaiteen esimerkkejä (esimerkiksi Outi Heiskasen) majoista, sekä epätavallisista materiaaleista tehtyjä teoksia.
Majat toteutettiin ulko- ja sisätiloihin, oppilaiden itsensä valitsemissa ryhmissä. Materiaaleina käytettiin oppilaiden kotoaan tuomia vilttejä, lahjoituksena saatuja kankaita, huonekaluja, luonnonmateriaaleja, sekä oppilaiden (5.-6.-luokkalaisten) kanssa romulavalta haettuja kierrätysmateriaaleja. Majanrakennus sai innostuneen vastaanoton paitsi oppilaiden keskuudesta, myös heidän kodeissaan. Eräskin isä ajoi havukuormia ruokatunnillaan rakennuskäyttöön. Maja-projektista tehtiin myös juttu paikalliseen sanomalehteen. Kuvataide päivän päätteeksi tutustuttiin yhdessä rakennettuihin majoihin, tekijät kertoivat paikan ja materiaalien valinnastaan, sekä vastailivat muiden esittämiin kysymyksiin. Esittelykierroksen jälkeen skoolattiin mehuboolia maja-näyttelyn avajaisten kunniaksi.